Lyckad provkörning på isbana

[SVENSKA] Fredagen den 20 januari provkördes ett antal fossilfria bilar på isbanan på Tretten i Gudbrandsdalen. Det var ett stort intresse för det fullbokade evenemanget. Provkörningen var ett sätt att testa bilarnas prestanda vid vinterväglag och uppleva hur de beter sig vid halka. 

Bild: Energiråd Innlandet

Bild: Energiråd Innlandet

Sammanlagt fanns 13 olika bilar tillgängliga för en provtur på isen. Det fanns möjlighet att provköra flera olika typer av bilar – både bränslecellsbilar, plug-in hybrider och elbilar. Bland annat kunde besökarna testa en Tesla modell X samt bränslecellsbilarna Toyota Mirai och Mitsubishi Outlander PHEV.

Bild: Energiråd Innlandet

Bild: Energiråd Innlandet

Provkörningen var särskilt utformad för kommuner och kommunala företag som överväger att köpa in elbilar eller bränslecellsbilar. Bilentusiaster med egen fossilfri bil var också välkomna att delta.

Evenemanget började med praktisk information om säkerhet på is. Odd-Olaf Schei från Bellona höll även ett föredrag om vinterkörning med fossilfria bilar, innan deltagarna kunde testa detta i praktiken.

Provkörningen blev mycket lyckad då flera kommuner fick bekräftat att en elbil fungerar lika bra i vinterförhållanden som en bensin- eller dieselbil.

Logotyper Logotyper