Elbilar

Foto: Johan Eklund / Region Värmland, Green Drive Region.

Ett elfordon eller elbil drivs av en eller flera elmotorer som får ström från batterier. Batterierna avgör räckvidden (körsträckan mellan laddningar) och laddningstiden. En elbil använder enbart eldrift, till skillnad från så kallade hybridbilar som kombinerar eldrift med en förbränningsmotor.

Elbilar bidrar till att minska utsläpp av koldioxid, förutsatt att elproduktionen ger lägre utsläpp än en förbränningsmotor i en vanlig bil. Vissa batterityper kan innehålla vissa miljöfarliga ämnen. De bör därför återvinnas på rätt sätt när de förbrukats.

Bland annat kommer Green Drive Region att kartlägga hur många elbilar och laddningsstationer det finns i dagsläget i Inre Skandinavien. Dessutom ska en strategi utvecklas för att implementera fler elfordon och laddningsstationer för att öka användningen.

Ladda din elbil

Ett fordon står parkerat en stor del av tiden, framförallt på natten. Ofta är din bil parkerad i hemmet eller på arbetsplatsen. Hemmaladdning är därför väldigt vanligt.

Mer information om säker hemmaladdning hittar du på Elsäkerhetsverkets webbplats.

För att du ska kunna åka längre sträckor måste det även finnas andra, publika laddmöjligheter.

Idag finns det tre olika typer av laddning. Laddningstiderna skiljer sig mycket åt mellan typerna.

  • Normalladdning – laddar från tomt till fullt batteri på cirka 6-8 timmar.
  • Semisnabbladdning – laddar från tomt batteri till 80 procent batteristyrka på cirka 2-3 timmar.
  • Snabbladdning – laddar från tomt batteri till 80 procent batteristyrka på cirka 20-30 minuter.

Eniros svenska karttjänst visar realtidsinformation från de laddstationer som är uppkopplade. Du får därmed information direkt om en laddstation fungerar eller om det finns lediga uttag att använda. Du får även information om vilken typ av uttag, och öppettider.
På den norska sidan ladestasjoner.no finns aktuell information om tillgängliga laddplatser, avgifter, typ av uttag samt kontaktuppgifter för frågor.

Priset varierar från station till station. Det beror på vem som äger den aktuella laddstationen. Ibland kan du också behöva ett abonnemang, ett kort, kod eller en så kallad RFID-tagg. Kolla upp vad som gäller på laddstationen.

Mer information om den svenska laddinfrastrukturen på laddinfra.se

Mer information om elbilar och laddinfrastruktur på elbil.no.

Råd vid installation av laddstation

Här hittar du guider till privatpersoner, fastighetsägare, kommersiell verksamhet, offentlig verksamhet och bostadsrättsföreningar som vill installera laddstationer. Materialet är framtaget av Power Circle med finansiering från Energimyndigheten.

Installation av laddstation – guider