Ladetak med solceller

[NORSK] Elbilister i Uppsala og Tromsø kan snart lade bilene sine direkte med solenergi. Et EU-prosjekt vil teste ladeløsninger som skal gi raskere lading når det er sol.

Norges arktiske universitet – universitetet i Tromsø og Uppsala Universitet samarbeider med ladestasjonsoperatøren Solelia Greentech om å få satt opp ladestasjoner som leverer strøm fra solenergi, melder Ny Teknik. Det skal settes opp 50-60 ladestasjoner i Uppsala og et titalls i Tromsø.

– Å bruke solstrøm som tilskudd i elbillading er en spennende vri. Et slikt samarbeidsprosjekt over landegrensene hadde det også vært mulig å få til i Indre Skandinavia, sier prosjektleder Daniel Bügel, i Interreg-prosjektet Green Drive Region.
Han er spent på hvor stor effekt solladeløsningen vil gi.
Solladingen skal prøves ut i forbindelse med EU-prosjektet «Solar Charge 2020», som skal vare i tre år, frem til 2018. Prosjektet gjennomføres av et konsortium, der blant andre Troms fylkeskommune og Uppsala kommun er med.
Målet med prosjektet er å teste ut en smartgrid-løsning som å ta i bruk solenergi, for å bidra til å utjevne effekttopper i strømnettet når en stadig økende andel elbiler skal lades.

sollading

Gjennom et svensk-norsk samarbeid i EU-prosjektet ”Solar Charge 2020” vil Solelia levere ladestasjoner med solceller på taket.
Foto: Solelia Greentech

 

Logotyper Logotyper