Vinter-elbilen inntok energisenteret

hydrogenmagnor2[NORSK] Staben hos Magnor Energisenter i Magnor Næringshage ble imponert da de fikk prøvekjøre GDRs hydrogenbil og oppleve hvor varm og god bilen er på en kald vinterdag.

Green Drive Region har så langt bare gode erfaringer med den hydrogenelektriske bilen på norske og svenske vinterveier. Hydrogenbilen er nemlig en elbil. Den får strøm fra en brenselscelle, og strømproduksjonen avgir varme fra første meter. Det gir bilen et behagelig fortrinn i vinterkulda.
Med nærmere «500 kilometer i hydrogentanken», er bilen godt egnet til å kurere rekkeviddeangst utenfor storbyene. Så det var ingen utfordring for Daniel Bügel, som er norsk prosjektleder i Green Drive Region, å kjøre fra Lillestrøm for å vise fram bilen i Eidskog kommune – selv uten tankemuligheter på veien.
Etter å ha prøvekjørt bilen er Thomas Hansen, Borge Nordfjeld og Eric Anthony K. Utgården full av lovord. De tror likevel det er langt igjen før det vil bli aktuelt å etablere en lokal infrastruktur for hydrogenbiler.
– Foreløpig har vi nok ingen planer om noen hydrogenstasjon her i Eidskog, sier daglig leder i Magnor Næringshage, Borge Nordfjeld.

Ambisjoner om hurtiglader

Borge Nordfjeld, Eric Anthony Kaberg og Thomas Hansen hos Magnor Energisenter fikk oppleve at hydrogen er godt egnet som energikilde i biler, her sammen med Daniel Bügel i GDR.

Borge Nordfjeld, Eric Anthony Kaberg og Thomas Hansen, her sammen med Daniel Bügel i GDR, forteller at Magnor Energisenter jobber for å få hurtigladere, samt tankemuligheter for etanolbensinen E85 og biogass i Eidskog.

Grensekommunen Eidskog opplever stor gjennomfartstrafikk til og fra Sverige. Disse trafikantene har først og fremst vært opptatt av å få tilgang på hurtiglading av elbiler, samt tankemuligheter for etanolbensinen E85 og biogass, opplyser Nordfjeld.
– Vi håper å få etablert en hurtigladestasjon på Morokulien, der kommunen allerede har sikret en tomt til dette formålet. Per i dag er det finansieringen det står på. I FEM-prosjektene, som var en del av Interreg Sverige-Norge-programmet, så vi på muligheten for å få realisert en E85-pumpe, sier han.
Daniel Bügel i Green Drive Region er opptatt av et det også må legges til rette for klimavennlige biler som drives av biogass og hydrogen. Han mener det er viktig med å få på plass nasjonale nettverk av hydrogenstasjoner i Norge og Sverige – og da vil grenseforbindelsene være sentrale.
Når det gjelder mulighet for tanking av biogass eller hydrogen, tviler Nordfjeld på at det vil bli aktuelt i Eidskog, i hvert fall de nærmeste årene.

Suveren hydrogenvarme

Når gradestokken kryper nedover er det ekstra behagelig å sette seg inn i en hydrogenbil som gir varme fra første sekund.

Når gradestokken kryper nedover er det ekstra behagelig å sette seg inn i en hydrogenbil som gir varme fra første sekund.

Den beste vinteregenskapen til hydrogenbilen er varmeproduksjonen. Brenselscellen avgir varme når den produserer strøm – og varmen er umiddelbart tilgjengelig i kupeen, i det øyeblikket elbilen startes opp.
Lave temperaturer påvirker heller ikke rekkevidden i så stor grad som i batteribiler. Snarturen fra Lillestrøm til Eidskog er i hvert fall ingen utfordring for Toyota Miraien.
Tilbake i Lillestrøm viser måleren at hydrogentanken fortsatt er halvfull. En effektiv bruksradius på 500 kilometer er en god kur mot rekkeviddeangst.

Logotyper Logotyper